fbpx

Een (koffie) boontje voor DR Congo

Om dit alles te financieren werd er in België onder dezelfde naam ook een organisatie, opgericht met een ondersteunende rol, die voornamelijk op zoek ging naar fondsen. Al kwamen er ook investeringen vanuit Congo zelf: in 1970 kregen we een startkapitaal van de toenmalige Congolese president Mobutu.  

Later, in 2013 kreeg de organisatie in België een nieuwe naam : CONGODORPEN. In DR Congo werd een decentralisatie doorgevoerd en de Congolese tak werd opgesplitst in CDI-Bwamanda (Zuid-Ubangi & Kinshasa) en Adine (Noord-Ubangi).

Volleback expansie

In 1976 maakte onze organisatie een serieuze sprong voorwaarts. We werden erkend als een niet-gouvernementele organisatie, kortweg ngo. Hierdoor kregen we het recht om financieringsprojecten in te dienen bij de overheid en konden we personeel aannemen. Dit resulteerde in de uitbouw van 10 verschillende centra in de provincies Noord-en Zuid-Ubangui. In Kinshasa werd er, naast een fabriek voor de verwerking van mais en koffie, ook een lokaal kantoor opgestart vanwaar vandaag de dag nog steeds het logistieke verhaal wordt gecoördineerd.

Hoog bezoek

In 1985 bracht toenmalig koning Boudewijn, samen met koningin Fabiola en toenmalig Congolees president Mobutu een bezoek aan onze werking in Bwamanda. Dit ter ere van 25 jaar onafhankelijkheid van DR Congo. Een bezoek wat in ons collectief geheugen gegrift staat.

Het zwarte goud

Als we spreken over het zwarte goud denken de meesten onder ons aan olie of steenkool, maar in ons verhaal gaat het over koffie. In de regio’s waar we actief zijn, werd (en wordt) Robusta koffie geproduceerd. Europeanen zijn verzot op koffie en wij, Belgen, consumeren gemiddeld zo’n 5 kilo gemalen koffie per inwoner per jaar. In België en Nederland hadden we dus een ideale afzetmarkt, wat van onze koffie een perfect exportproduct maakte. Meer dan 5.000 ton werd jaarlijks geëxporteerd. Om deze koffie op een eerlijke manier te kunnen verhandelen aan de westerse landen werd samen met enkele gelijkgezinde organisaties Max Havelaar opgericht, het enige onafhankelijke fairtrade keurmerk voor voedsel. Deze stichting kreeg in 1988 voet aan wal in Nederland en in 1991 volgde België toen we het eerste pakje Fairtrade Koffie aan toenmalig premier Wilfried Martens mochten overhandigen.

Met dit keurmerk konden we onze boeren van een eerlijke, waardige en billijke minimumprijs voor de koffie voorzien. Hierdoor waren zij in staat de kosten van een duurzame productie te dekken en uiteraard hun familie en zichzelf te voorzien van kwalitatieve basisbehoeften.